Club Chevrolet

Pasiune pentru performanta. Forum Club Chevrolet



  • Advertisement

Info: resetare ECM

Esti incepator ? Aici ar trebui sa vi cu intrebari.

Info: resetare ECM

Postby razvan020 » 21 Mar 2009, 09:14

Nota: Multe informatii au caracter general si se pot aplica si la alte masini Chevrolet sau Daewoo, dar o parte este specifica Chevrolet Kalos.

Reset ECM

ECM foloseste un set de \"valori de lucru\" ai parametrilor de functionare ai motorului. Aceste valori sunt pastrate intr-o memorie al carei continut este \"sters\" la intreruperea alimentarii ECM (sau la unele comenzi de diagnoza) si in locul lor se foloseste un set de \"valori implicite\" stabilite de producatorul masinii si stocate intr-o memorie nevolatila (permanenta, nu se sterge).
Resetul ECM presupune tocmai acest proces de stergere a valorilor de lucru si incarcarea celor implicite.
In timpul functionarii motorului ECM poate ajusta valorile parametrilor in anumite limite pentru a produce o \"adaptare\" la regimul de functionare (benzina, turatii, etc.). Acestea sunt noile valori de lucru. Cum regimul de functionare (statistic) se poate schimba si valorile de lucru se \"adapteaza\", dar acest proces este lent si poate conduce la un \"raspuns\" neadecvat al masinii la schimbarea conditiilor de exploatare.

Se recomanda a se \"provoca\" un reset ECM in urmatoarele situatii:
- dupa achizitionarea masinii: daca masina e noua, regimul de functionare de la iesirea din fabrica si pana la iesirea din curtea dealerului este foarte diferit de cel in care veti folosi in mod normal masina (multe porniri cu parcurgerea unor distante foarte scurte, condus oarecum \"violent\", etc.); daca masina e SH, cu siguranta nu prea stiti cum a condus-o fostul proprietar (sau utilizatorul/utilizatorii);
- la trecerea pe un nou tip de benzina: in principiu este vorba de schimbarea cifrei octanice, dar chiar si a producatorului; in plus, asta nu se aplica pentru alimentari sporadice, ci doar atunci cand chiar ne-am hotarat sa facem o schimbare (de exemplu: \"nu mai vreau CO98, de ce sa dau bani in plus, pun CO95\" 10000000.gif );
- la modificarea pozitiei comutatorului CO: daca ati scos sau pus la loc jumperul pentru stabilirea cifrei octanice a benzinei folosite
- schimbarea regimului de functionare: daca de exemplu vreti sa plecati la mare, dupa ce v-ati \"tarat\" prin oras vreo 6 luni (de la excursia la munte, din iarna); in tot acest timp ECM a \"invatat\" niste valori de lucru care nu au nimic de-a face cu ce-l asteapta in sejurul ce urmeaza;
- \"de intretinere\", bi-anual, la inceputul primaverii si sfarsitul toamnei, de dorit inainte de un drum mai lung

Operatii
1. Se intrerupe alimentarea ECM prin una din urmatoarele metode:
a. se deconecteaza cablul de la borna - (minus) a bateriei;
b. se scoate siguranta F16 de pe panoul interior de sigurante (deschis usa sofer, deschis usita acces din lateral bord, identificat F16 -vezi desen- si scos).
2. Se mentine aceasta stare pentru cel putin 10 secunde. Durata efectiva depinde de metoda aplicata la punctul 1 si de aparatura pe care o mai aveti prin masina, respectiv:
a. daca ati aplicat 1a, atunci trebuie sa tineti cont daca aparatele care mai sunt conectate permanent la instalatia electrica au in dotare condensatori ce pot face ca tensiunea sa nu scada prea repede la 0; de regula, nu prea se stie exact ce anume se gaseste prin scule, de aceea cresterea duratei la 30 de secunde sau chiar 1 minut poate fi o masura de siguranta ca manevra isi va face efectul;
b. daca ati aplicat 1b, atunci 10 secunde sunt suficiente.
3. Se reconecteaza cablul la borna - (minus) a bateriei sau se repune siguranta in soclul ei, dupa caz.

Idle Learn (invatarea regimului de ralanti)

Indiferent de metoda folosita pentru controlul regimului de ralanti, prin IAC - Idle Air Control sau MTIA - Main Throtle Idle Actuator, ECM trebuie sa invete \"pozitia\" dispozitivului respectiv corespunzatoare regimului de ralanti in anumite conditii. Procedura ce trebuie urmata este stricta si este furnizata de producatorul masinii.
Aceasta procedura trebuie (speficatie din manualul de service) aplicata in urma unor operatii pe masina ce au presupus intreruperea alimentarii ECM, deci si dupa resetul provocat ca mai sus.

Operatii
1. Se pune cheia pe pozitia contact (fara a porni motorul) si se mentine asa timp de 5 secunde.
2. Se readuce cheia in pozitia de repaus si se mentine asa timp de 5 secunde.
3. Se porneste motorul si se lasa sa functioneze pana cand se incalzeste la temperatura normala de functionare (acul indicator se apropie de gradatia mijlocie).
4. Se porneste aerul conditionat si se mentine pornit timp de 10 secunde.
5. Se opreste aerul conditionat timp de 10 secunde.
6. Sentru masinile cu cutie automata se trage frana de mana, se apasa pedala de frana si se pune schimbatorul pe pozitia D(rive).
7. Se porneste aerul conditionat si se mentine pornit timp de 10 secunde.
8. Se opreste aerul conditionat timp de 10 secunde.
9. Se opreste motorul tip de cel putin 10 secunde.

Prima lectie

Dupa resetarea ECM este recomandata efectuarea unui parcurs in care ECM sa primeasca prima lectie din care sa invete valorile de lucru \"normale\". Asta inainte de a face oricare alt drum cu masina.
Efectele primei lectii se vor resimti dupa cateva cicluri de utilizare (pornit - mers undeva - oprit).

Conditii (pentru inatarea unui regim \"normal\": rezonabil de economic, fara a fi lenesa 30000000.gif )
- alegeti un traseu liber pe care sa puteti \"controla\" dupa voie ce faceti cu masina si care sa va permita mersul cu cel putin 60-70 kmph; probabil o autostrada sau o sosea intr-o perioada cu trafic scazut
- folositi accelerari line si frana de motor
- insistati pe un regim de mers constant cu 60-70 kmph in treapta a IV-a
- durata traseului 20-30 minute
User avatar
razvan020
Administrator
Administrator
Member No: 63
 
Posts: 5383
Joined: 08 Aug 2008
Location: Bucuresti
Car: Chevrolet Aveo 1.4
Click aici daca apreciati acest post:

Uite care este parerea mea:

Postby gigel » less than a minute ago

Uite niste linkuri sponsorizate pentru tine:

User avatar
gigel
Moderator
Moderator
Member No: 23
 
Posts: 3841
Joined: 04 Aug 2010
Car: Chevrolet

Re:Info: resetare ECM

Postby B 86 RTO » 30 Apr 2009, 14:35

A resetat careva , pana acum ECM-ul :-S ??
B 86 RTO - :nr1:
User avatar
B 86 RTO
Global Moderator
Global Moderator
Member No: 66
 
Posts: 2219
Joined: 09 Aug 2008
Location: Bucuresti
Car: Chevrolet Aveo Sedan 1.4
Click aici daca apreciati acest post:

Re:Info: resetare ECM

Postby jiji » 30 Apr 2009, 21:45

Eu Alberto !.Dar sincer nu prea s-a simtit .Pentru Aveo sedan scoti siguranta ECU din compartimentul motor ,parca f17 !?.Daca nu borna de la baterie 1/2 ora pentru a se descarca toate condensatoarele .
User avatar
jiji
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Member No: 398
 
Posts: 2382
Joined: 15 Feb 2009
Location: Brasov
Car: Aveo sedan 1,2
Click aici daca apreciati acest post:

Re:Info: resetare ECM

Postby Livas » 29 Dec 2009, 08:10

In service masina mea sta de aproape o luna fara baterie conectata si va mai sta inca 1 luna tot fara ea conectata, credeti ca s-a resetat ECU doar stand fara baterie? adica fara sa se mai scoata siguranta? ....sa stiu cum ma comport cu ea cand ies de acolo. M-ar tenta sa fac acest reset ca sa trec de pe benzina de 100 pe cea de 95, avand in vedere valul de scumpiri ce urmeaza, si eventual poate o fac sa consume si ea mai putin.
User avatar
Livas
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Member No: 304
 
Posts: 895
Joined: 08 Jan 2009
Location: Bucuresti
Car: Chevy Aveo 4-door 1.4 16v
Click aici daca apreciati acest post:

Re:Info: resetare ECM

Postby black beast » 29 Dec 2009, 10:59

Dupa atata timp s-a reserat clar.
User avatar
black beast
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Member No: 400
 
Posts: 1691
Joined: 17 Feb 2009
Location: Brasov
Click aici daca apreciati acest post:

Re:Info: resetare ECM

Postby maryo79 » 29 Dec 2009, 11:22

nu stiu frate cu toate resetarile alea daca o sa reusesti so duci peste 5000 ture sau 178 km/h.incearca totusi si sa ne anunti si pe noi. a mea cu motoru pe carel am nu fuge mai tare. incearca totusi
User avatar
maryo79
Senior Boarder
Senior Boarder
Member No: 705
 
Posts: 43
Joined: 13 Sep 2009
Location: BRAILA
Click aici daca apreciati acest post:

Re:Info: resetare ECM

Postby Livas » 29 Dec 2009, 11:32

Cum naiba sa nu reusesc sa o duc peste 5000 de ture ca vedea zilnic 6200 !? iar pe vitezometru au avut cativa si 190 km/h...dar am impresia ca tu ai alt motor...noi il avem pe cel de 94 de cai tu pe ala de 101 CP care e mai economic si mai verde dar mult mai puturos
User avatar
Livas
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Member No: 304
 
Posts: 895
Joined: 08 Jan 2009
Location: Bucuresti
Car: Chevy Aveo 4-door 1.4 16v
Click aici daca apreciati acest post:

Re:Info: resetare ECM

Postby black beast » 29 Dec 2009, 11:32

maryo79 a scris:
nu stiu frate cu toate resetarile alea daca o sa reusesti so duci peste 5000 ture sau 178 km/h.incearca totusi si sa ne anunti si pe noi. a mea cu motoru pe carel am nu fuge mai tare. incearca totusi

Resetarea ECM nu asta isi propune, sa o duci peste 178 km pe ora. Nici nu are cum. Prin resetarea asta, nu se scoate nici o limitare pe care o ai la motor. Citeste mai sus pentru ce se recomanda. Eventual poti sa atingi mai repede viteza maxima, nicidecum sa o depasesti.
Ps: tu ai limitarea la 5000 de ture? Nu cred.
Pps: foloseste, te rog, litera mare la inceputul propozitiei. Multumesc.
User avatar
black beast
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Member No: 400
 
Posts: 1691
Joined: 17 Feb 2009
Location: Brasov
Click aici daca apreciati acest post:

Re:Info: resetare ECM

Postby Livas » 29 Dec 2009, 11:37

iar intrebarea mea era daca se reseteaza si fara sa scoti siguranta F16 sau F17 (care naiba e aia de ECM)...sau numai daca scoti si siguranta F16/F17 obtii un reset de ECM
User avatar
Livas
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Member No: 304
 
Posts: 895
Joined: 08 Jan 2009
Location: Bucuresti
Car: Chevy Aveo 4-door 1.4 16v
Click aici daca apreciati acest post:

Re:Info: resetare ECM

Postby black beast » 29 Dec 2009, 11:57

Livas a scris:
iar intrebarea mea era daca se reseteaza si fara sa scoti siguranta F16 sau F17 (care naiba e aia de ECM)...sau numai daca scoti si siguranta F16/F17 obtii un reset de ECM

Dupa o luna fara baterie, garantat! Nu mai e nevoie sa scoti nici o siguranta. Idle learn-ul cred ca se face oricum in service, de catre ei. Asta ai putea sa intrebi, desi mai mult ca sigur se face.
User avatar
black beast
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Member No: 400
 
Posts: 1691
Joined: 17 Feb 2009
Location: Brasov
Click aici daca apreciati acest post:

Re:Info: resetare ECM

Postby Livas » 29 Dec 2009, 15:00

OK, ms black beast. :) O sÄ? îi întreb ! O sÄ? îi întreb È?i ce benzinÄ? recomandÄ?, nu cÄ? m-aÈ? lua foarte tare dupÄ? recomandarea lor, dar de curiozitate. De ex cei de la Nissan zic de Petrom 95 cÄ? ar fi excelent.
User avatar
Livas
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Member No: 304
 
Posts: 895
Joined: 08 Jan 2009
Location: Bucuresti
Car: Chevy Aveo 4-door 1.4 16v
Click aici daca apreciati acest post:

Re:Info: resetare ECM

Postby black beast » 29 Dec 2009, 15:52

Livas a scris:
OK, ms black beast. :) O sÄ? îi întreb ! O sÄ? îi întreb È?i ce benzinÄ? recomandÄ?, nu cÄ? m-aÈ? lua foarte tare dupÄ? recomandarea lor, dar de curiozitate. De ex cei de la Nissan zic de Petrom 95 cÄ? ar fi excelent.

Exact acelasi lucru mi s-a spus si mie cand am cumparat masina.
User avatar
black beast
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Member No: 400
 
Posts: 1691
Joined: 17 Feb 2009
Location: Brasov
Click aici daca apreciati acest post:

Re:Info: resetare ECM

Postby razvan020 » 29 Dec 2009, 16:34

Si mie de ce mi-au spus... baga o benzina mai buna?

Mi-as reseta si eu ECM-ul. poate scap de martorul asta aprins...
User avatar
razvan020
Administrator
Administrator
Member No: 63
 
Posts: 5383
Joined: 08 Aug 2008
Location: Bucuresti
Car: Chevrolet Aveo 1.4
Click aici daca apreciati acest post:

Re:Info: resetare ECM

Postby jiji » 29 Dec 2009, 19:13

Se va stinge (martorul ,mil)si va reaparea .Mergi la EI sa scaneze ce eroare le da la interfata ptr diagnoza .Si comunica ce cod de eroare ti-a iesit .
Intreba cineva care e siguranta ECM .In compartimentul motor (cutia de sigurante )scrie sig ECU pe capac -parca e f17 la sedanuri .La Hackuri parca f16 in masina (usa stanga )
Se scoate siguranta 15-20 secunde .Cei care vor sa scoata borna de la baterie trebuie sa lase 10-15 min pentru a se descarca toti condensatorii .Parerea mea care este! B)
User avatar
jiji
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Member No: 398
 
Posts: 2382
Joined: 15 Feb 2009
Location: Brasov
Car: Aveo sedan 1,2
Click aici daca apreciati acest post:

Re: Info: resetare ECM

Postby alecspc » 06 Feb 2012, 18:57

in manualul de service scrie cam altfel:

"Procedeul de învăţare a mersului în gol

Următorul procedeu de învăţare a mersului în gol trebuie efectuat ori de câte ori se iau una sau mai multe din măsurile enumerate mai jos;
- Înlocuirea ECM-ului nou
- Înlocuirea ventilului IAC nou
- Curăţarea depunerilor de calamină de pe corpul clapetei
Cuplaţi aprinderea.
Decuplaţi aprinderea timp de 15 secunde.
Cuplaţi aprinderea timp de 5 secunde.
Decuplaţi aprinderea timp de 15 secunde.
Porniţi motorul parcat/scos din viteză.
Dacă vehiculul este echipat cu cutie de viteze automată aplicaţi frâna de parcare. În timp ce apăsaţi pedala de frână, treceţi cutia de viteze în D (condus) pentru 1 secundă şi reveniţi la P (parcare). (Numai ECM Siemens).
Lăsaţi motorul să funcţioneze până ce temperatura lichidului de răcire a motorului depăşeşte 85°C (185°F ).
Cuplaţi A/C timp de 10 secunde dacă vehiculul este echipat.
Dacă vehiculul este echipat cu cutie de viteze automată aplicaţi frâna de parcare. În timp ce apăsaţi pedala de frână, treceţi cutia de viteze în D (condus) pentru 10 secunde.
Decuplaţi A/C timp de 10 secunde dacă vehiculul este echipat.
Dacă vehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, în timp ce apăsaţi pedala de frână, treceţi cutia de viteze in parcare/scos din viteză.
Decuplaţi aprinderea. Procedeul de învăţare a mersului în gol este finalizat.
Aşteptaţi 15 secunde înainte de a reporni motorul (numai ECM Siemens). ''

''Procedeul de învăţare a mersului în gol

Următorul procedeu de învăţare a mersului în gol trebuie efectuat ori de câte ori se iau una sau mai multe din măsurile enumerate mai jos;
- Înlocuirea ECM-ului nou
Înlocuirea noului corp de clapetă
- Curăţarea depunerilor de calamină de pe corpul clapetei
Deconectarea sursei de putere (cablul bateriei, siguranţa modulului ECM, etc.)
Cuplaţi aprinderea.
Decuplaţi aprinderea timp de 15 secunde.
Cuplaţi aprinderea timp de 5 secunde.
Decuplaţi aprinderea timp de 15 secunde.
Porniţi motorul parcat/scos din viteză.
Lăsaţi motorul să funcţioneze până ce temperatura lichidului de răcire a motorului depăşeşte 85 °C.
Cuplaţi A/C timp de 10 secunde dacă vehiculul este echipat.
Dacă vehiculul este echipat cu cutie de viteze automată aplicaţi frâna de parcare. În timp ce apăsaţi pedala de frână, treceţi cutia de viteze în D (condus) pentru 10 secunde.
Decuplaţi A/C timp de 10 secunde dacă vehiculul este echipat.
Dacă vehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, în timp ce apăsaţi pedala de frână, treceţi cutia de viteze in parcare/scos din viteză.
Decuplaţi aprinderea. Procedeul de învăţare a mersului în gol este finalizat''
User avatar
alecspc
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Member No: 2176
 
Posts: 2305
Joined: 04 Sep 2010
Car: aveo sedan 2010 1.2 16 V 84 cp
Click aici daca apreciati acest post:

Re: Info: resetare ECM

Postby Chevrolet_FN » 30 May 2012, 20:30

Salutare tuturor,

Circula pe internet cateva variante pentru resetare ECM si "Idle Learn" si nu stiu ce sa folosesc pentru Chevroletul meu.
De aceea va rog sa imi transmiteti procedura corecta de resetare ECM si "Idle Learn" pentru un Chevrolet Aveo (berlina) produs in 2008 cu urmatoarele caracteristici: motor 1.4 , 16 supape , cutie automata.

Va multumesc,
Chevrolet_FN
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Member No: 5621
 
Posts: 1
Joined: 24 May 2012
Car: Aveo 1.4 Sedan
Click aici daca apreciati acest post:

Re: Info: resetare ECM

Postby alecspc » 30 May 2012, 23:02

ai mai sus, e din manual
User avatar
alecspc
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Member No: 2176
 
Posts: 2305
Joined: 04 Sep 2010
Car: aveo sedan 2010 1.2 16 V 84 cp
Click aici daca apreciati acest post:

Re: Info: resetare ECM

Postby adisoru » 11 Aug 2014, 11:11

Buna,
Ma intereseaza daca este diferita procedura de Idle Learn pentru modelul nou de Chevrolet Aveo, produs din 2012. Din cate am citit fiecare tip de masina are un anumit procedeu; deci exista o diferenta pentru procedura de Idle Learn pentru modelele vechi si cele noi de Aveo (tinand cont ca modelul nou nu mai are IAC)?
User avatar
adisoru
Junior Boarder
Junior Boarder
Member No: 5625
 
Posts: 37
Joined: 26 May 2012
Car: Chevrolet New Aveo 1.2 16V LT+
Click aici daca apreciati acest post:

Next


  • Advertisement

Return to 3.2 Cum sa...

 


  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests

  • Advertisement
cron